ди˫аконъ

ди˫аконъ
ДИ˫АКОН|Ъ (656), -А с. διάκονος Дьякон, церковный служитель первой (низшей) степени священства, помощник священника при богослужении и в поддержании установленного в церкви порядка:

азъ григории ди˫ако(н). написахъ еу(г)лие е. ЕвОстр 1056–1057, 294г (запись); Т<аже> ди˫аконы и <подъ>˫акы || и анагносты. <и а>к<ы слɤ>жителѩ бж҃и˫а съ вѣрою помышлѩи. Изб 1076, 59–59 об.; и съ тѣми прозвутерѹ и ди˫аконѹ ˫ако же по вьсѩ дн҃и и тѹ ст҃а˫а литурьги˫а съвьрьшаѥтьсѩ. ЖФП XII, 61а; предъидѹщемъ преподъбьныимъ чьрноризьцемъ. съ свѣщами. а по нихъ ди˫акони таче и презвутери. и по сихъ митрополита и епискѹпи. СкБГ XII, 20в; Иже еп(с)пъ. ли по(п). ли диако(н). въ дн҃и праздьникъ. не въкѹшаѥть мѩсъ и вина. скарѣдѹ˫а а не пощени˫а ради да извьржетьсѩ. (διάκονος) КЕ XII, 17б; дьаконъ же межю попома да не стане(т). УСт ХІІ/ХІІІ, 253; А игѹменъ чтеть ѥѹанг҃льѥ на литѹргии. на великъ д҃нь во алтари. зрѩ на западъ. а дь˫аконъ по немь молвить. предъ олтаремь сто˫а по строцѣ. въ дрѹгое ѥуанглиѥ зрѩ. КН 1280, 522а; Заклинателѩ і четьцѩ і пѣвцѩ. і подь˫аконы. поставлѩють сельстии еп(с)пи. презвутера же и дькона нікакоже. безъ градьскаго еп(с)па. КР 1284, 74г; Преже прозвитера дь˫акону нѣсть достоино сѣсти. аще не бѹдеть ему речено ѿ прозвитера. Там же, 81в; Епигонова четьцѩ. иѹли˫анъ поставивъ дикономъ. Там же, 117в; сп҃си и помилѹи г҃и ѥп(с)па нашего імѩ(р) и весь чинъ мнишьскыи. съ ирѣи и дь˫аконы ФПМол XI сп. 1296, 276; ди˫акономъ же и пади˫акономъ слѹжити олтареви. прозвѹтеромъ же слѹжбѹ свершати. (διακόνους) ПНЧ 1296, 127; по семь поставленъ бывъ ди˫акономъ и прозвѹтеромъ. по семь ѥп(с)пмь. ПрЛ XIII, 92в; и рекоша нѣкотории кн҃зю. ѥсть чьрньць дь˫аконъ. ѹ сто(г) георгиѩ. именьмь спиридонъ. ЛН XIIIXIV, 108 об. (1229); ѥсть ѹ насъ де˫аконъ ѥтеръ, ѹнотою сы (διάκονος) ГА XIIIXIV, 240б; а которыи. попъ или дь˫аконъ четъ. а не застѣгаѥть всихъ застѣжекъ. буди проклѩ(т). Ев 1359, 165б, а (запись); и попомъ и дьякономъ, и дьякомъ, и конархистомъ, и черньцемъ, и стороникомъ, и всему церковному исполненью, и слугамъ монастырьскимъ Гр 13611365 (твер.); показающ(е) красоту цр҃квную. пѣнь˫а и службы архиерѣиски престо˫анье дь˫аконъ. сказающе имъ служенье Б҃а своего. ЛЛ 1377, 37 (987); он же ту абиѥ поимъ попове и дь˫аконы и всь причетъ цр҃квьныи въ преже ре(ч)ныи градъ. ЧтБГ к. XI сп. XIV, 38а; а се цр҃квныѣ люди. игѹменъ. попъ. дь˫акѡнъ. дѣти ихъ. попади˫а. и кто въ клиросѣ. УВлад сп. сер. XIV, 629г; иже суть цр҃квнии чини: ѥп(с)пи, игумени, попове, дь˫акони, дь˫аци, и свою кождо поюще пѣ(с), славѩть Г(с)а. КТур XII сп. XIV, 22; старьца ч(с)тите. и попы и дь˫аконы. ˫ако служители б҃ии суть. СбУв XIV, 70 об.; постами судью вещемъ цр҃квнымъ дь˫акона мниха именемь савинъ. МПр XIV, 52; вижь поповъ сборище сѣдиною и разумомь почтены(х). дь˫аконъ доброчиньство (διακόνων) ГБ XIV, 125б; И азъ то же гл҃ю да никто же васъ не прельстить. ни ѿ внѣшнихъ ни ѿ ѹтрьнихъ. ни еп(с)пъ || Ни попъ. и ни дѣѩко(н) ни дьѩ(к). СбСоф к. XIV, 13бв; никола же ч(с)тныи ди˫аконъ. спрѩта емɤ ч(с)тное тѣло. (ὁ... ἀρχιδιάκονος) СбТр к. XIV, 179 об.; завътра же игѹмени с попы и сь дь˫аконы и изрѩдивше крилосъ и ѿпѣвши ѡбѣднюю. и начашасѩ. причащати(с). ЛИ ок. 1425, 284 об. (1261).


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Полезное


Смотреть что такое "ди˫аконъ" в других словарях:

  • де˫аконъ — см. ди˫аконъ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • подъ˫аконъ — см. поди˫аконъ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • подь˫аконъ — см. поди˫аконъ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • поди˫аконъ — ПОДИ˫АКОН|Ъ (18), А с. ὑποδιοκονος Иподьякон, помощник дьякона: тако же ни подь˫акони. и прочиi причетници цр(к)вниi, да не сѧдуть преж(е) ди˫аконъ. КР 1284, 81в; ѿвращаеть правило. и ѿнѹдь ѹпражнѧеть. по поставлении прозвѹтерѹ и ди˫аконѹ и… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • подъдь˫аконъ — ПОДЪДЬ˫АКОН|Ъ (1*), А с. То же, что поди˫аконъ: или подъдь˫аконѣхъ на прочеѥ по тщисѧ. никакоже поставити. дондеже сѧ оженить (περὶ τῶν ὑποδιακόνων) КН 1285–1291, 512а …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • пади˫аконъ — ПАДИ˫АКОН|Ъ (3*), А ὑποδιοκονος с. Иподьякон, помощник дьякона: дь˫акономъ же и пади˫акономъ слѹжити олтареви. прозвѹтеромъ же слѹжбѹ свершати. (ὑποδιακόνους) ПНЧ 1296, 127; и гл҃хмъ. ти пѣвци. и четци. и пади˫акони. Там же; и людиѥ концѣ стихомъ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • архидияконъ — АРХИДИ˫АКОН|Ъ (14), А с. ἀρχιδιάκονος Архидьякон, старший дьякон: и написавъ мл҃твоу на хартию. дасть архиди˫аконоу. повелѣвъ ѥмоу оти(і)ти. и вьрхоу на гробѣ брата прочисти ю. (τῷ ἀρχιδιακόνῳ) КЕ XII, 249а; тъгда архидиа(к)ноу. зади сто˫ати… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • Мехадия — МЕХАДІЯ (Мегадія), сел. въ южн. Венгріи, на Дунаѣ, въ 23 клм. къ с. отъ Старой Оршовы. М. играла значит. роль во времена турецко австр. войнъ1 (см. это) въ XVIII в., неоднократно переходя изъ рукъ въ руки. Въ 1716 г. турки пытались овладѣть М.,… …   Военная энциклопедия

  • брачьныи — (92) пр. 1.Состоящий в браке: Кр(с)ть˫анъ поимъ жидовыню брачьноу ли кр(с)ть˫аноу жидовинъ. прелюбодѣиство речетьсѩ. (γαμετήν) ПНЧ XIV, 40г; ли ц(с)рь. ли кнѩзь. ли б҃атыи. ли велможа. ли небъраченъ. ли браченъ. (ἔγγαμος) ФСт XIV, 150а. 2.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • ди˫аконовыи — (3*) пр. притяж. к ди˫аконъ: Аще попове или диѩкони ог҃лани бѹдѹть. съпрѩженѹѹмѹ законьнѹѹ мѹ || числѹ отъ ближьнѩаго мѣстоположени˫а ѥп(с)пъ. ихъже ог҃лѥмии испросѩть. сирѣчь въ имѩ попово шесть. и въ диѩконово триѥ. (διάκονοι) КЕ XII, 118–119;… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»